Veggiewereld | Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Nederlandse provincie Zeeland.
Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Nederlandse provincie Zeeland.
Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Nederlandse provincie Zeeland.
16321
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16321,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Zeeuwse bolus

Recept:

 

Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Nederlandse provincie Zeeland. Ze worden vaak bij de koffie genuttigd, waarbij de (vlakkere) onderzijde meestal met wat boter besmeerd wordt. De bolus wordt gezien als van origine Joods en door Joden over grote delen van de wereld verspreid. In New York worden in tal van  Joodse delicatessen-shops bolussen verkocht, even stroperig en mals als die van Zeeuwse bakkers, maar zoeter en tot wel twee keer zo groot. Ook in Jeruzalem, Moskou en Parijs worden op veel plaatsen bolussen aangeboden. 

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 3,5 deciliter melk
  • 50 gram gist
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

 

Bereiding:

  1. Zeef de bloem boven een schaal en doe daar wat zout bij.
  2. Verwarm de melk tot dat deze lauwwarm is.
  3. Los dan de gist samen met de boter op in een klein beetje lauwe melk.
  4. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in die zojuist gemaakt is.
  5. Klop nu het ei los en doe dat ook in datzelfde kuiltje bij de gistoplossing.
  6. Giet nu scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bij de bloem en ga nu alles vanuit het midden kneden tot een lekker soepel deeg.
  7. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
  8. Ondertussen kun je alvast de kaneel en de bruine basterdsuiker door elkaar mengen.
  9. Na het uur rijzen moet je het deeg nog een keertje goed kneden.
  10. Weeg dan kleine deegstukjes af van 60 gram.
  11. Laat deze deegstukjes 15 minuten liggen onder een plastic zak of zeiltje.
  12. Na de 15 minuten kun je de deegstukjes een beetje door het suiker-kaneelmengsel rollen en weer 15 minuten laten rijzen.
  13. Nu het echte werk. Rol de deegstukjes door de suiker uit tot lange strengels, en rol ze op je vinger op als een worst. Pak de strengel aan het uiteinde tussen je duim en wijsvinger, en draai dan de strengel in 2 keer rond je vinger. Leg de bolussen gelijk op een beboterde of met bakpapier bekleedde bakplaat met het uiteinde van de bolus onder de bolus.
  14. Laat de bolussen onder een plastic zeil een half uur rijzen.
  15. Verwarm de oven alvast voor op 250 graden Celsius.
  16. Bak de bolussen in 10 minuten gaar en bruin.
  17. Na het bakken de bolussen gelijk omdraaien maar pas op voor de suikerstroop want die is erg warm.
  18. Laat de bolussen nu afkoelen.

 

 

Was puntje 13 toch net iets te moeilijk of onduidelijk voor je?
Kijk dan even naar onderstaand filmpje en leer het van een echte Zeeuwse bakker, Piet Daane.

 

Werelddeel:
europa, nagerechten