Veggiewereld | Moesselientjes zijn roze glacékoekjes die hun naam danken aan de Italiaanse dictator Mussolini.
Moesselientjes zijn roze glacékoekjes die hun naam danken aan de Italiaanse dictator Mussolini.
Moesselientjes zijn roze glacékoekjes die hun naam danken aan de Italiaanse dictator Mussolini.
16315
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16315,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Moesselientjes

Recept:

 

Moesselientjes zijn roze glacékoekjes die hun naam danken aan de Italiaanse dictator Mussolini. Deze koeken werden voor de Tweede Wereldoorlog in Italiaanse ijssalons in Amsterdam verkocht. De roze koekjes worden tegenwoordig ook in andere uitvoeringen verkocht. Zo ligt rond belangrijke voetbalkampioenschappen de oranje glacékoek in de schappen, rond Pasen de gele koek en in een enkele supermarkt werden blauwe glacékoeken verkocht die dan vaak als geboortegeschenk dienden. 

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • 200 gram roomboter plus extra om in te vetten (kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 220 gram bloem
  • 160 gram poedersuiker
  • 1.5 el bessensap
  • Cakevormpjes
  • 2 bakplaten

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Klop met een mixer of een keukenmachine de boter en de suiker voor circa 10 minuten.
  3. Voeg dan al kloppend één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  4. Meng dan de bloem door het beslag.
  5. Vet de cakevormpjes in met een beetje boter.
  6. Zet de cakevormen op een bakplaat en vul ze voor driekwart met beslag.
  7. Neem een stuk bakpapier net zo groot als de vormen en leg dit er bovenop.
  8. Leg hierop een andere (zware) bakplaat, zodat de bovenkant van de koeken plat wordt als ze gaan rijzen.
  9. Bak de koeken in 25 à 30 minuten gaar.
  10. Laat ze een beetje afkoelen, haal ze uit de vorm en laat verder afkoelen.
  11. Zeef voor het glazuur de poedersuiker en roer het bessensap erdoor.
  12. Bestrijk hiermee de bovenkant van de afgekoelde koeken en laat het glazuur hard worden.
Werelddeel:
europa, nagerechten
Tags
Moesselientjes, Nederland, roze koeken