Veggiewereld | Mapo Tofu
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
16080
single,single-portfolio_page,postid-16080,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Mapo Tofu

Recept:

 

Mapo Tofu is een populair Chinees gerecht uit de Chinese provincie Sichuan. Het bestaat uit tofu en een pittige saus gebaseerd op chilibonenpasta. “Ma” staat voor “mazi” dat eigenlijk acne betekent. “Po” is de eerste lettergreep van “popo” dat oude vrouw of oma betekent. Mapo betekent dus vrij vertaald, oude vrouw met huiduitslag. Gelukkig smaakt het gerecht veel beter dan zijn naam klinkt. Probeer het gerust zelf.  

 

*2 porties

 

Benodigdheden:

  • 2 blokken zachte witte tofu (toko), in blokjes
  • 50-100 g vegetarisch gehakt
  • olie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 cm gemberwortel, fijngesneden
  • 2 eetlepels doubanjiang (chilibonenpasta)
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel huajiao (Sichuan peper, gemalen)
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • paar druppels sesamolie

 

Bereiding:

  1. Week de tofublokjes ca. 2 minuten in een pannetje met net gekookt water, met het vuur uit.
  2. Bak ondertussen in een wok het gehakt rul in ruim olie.
  3. Voeg de knoflook, gember en chilipasta toe.
  4. Voeg als het lekker begint te ruiken de Shaoxing wijn toe.
  5. Daarbij meng je de sojasaus, suiker en water tot er een saus ontstaat (zout is niet nodig, de chilisaus is zout genoeg).
  6. Voeg de geweekte tofublokjes aan de saus toe.
  7. Laat nog 5-10 minuten pruttelen.
  8. Rooster ondertussen de huajiao (Sichuan peper) in een droge koekenpan op een laag vuur.
  9. Maal de pepers in een vijzel tot poeder.
  10. Voeg een scheutje water aan 1 eetlepel maïzena toe om een papje te maken.
  11. Bind de saus met de tofu met de maïzena, en voeg de lente-uitjes toe (houd er een paar achter voor garnering).
  12. Schep in een mooie schaal en sprenkel er wat sesamolie over
  13. Garneer met wat lente-uitjes en bestrooi rijkelijk met het huajiao-poeder.

Werelddeel:
azië, hoofdgerechten
Tags
chilibonenpasta, China, tofu