Veggiewereld | Jodekoek
Jodekoek
Jodekoek
16313
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16313,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Jodekoek

Recept:

 

Een jodekoek (of jodenkoek) is een grote, platte koek van zandgebak van zo’n 10 cm in diameter. Volgens Lotus Bakeries is het recept voor deze koeken afkomstig van een Joodse bakker uit Amsterdam die in de jaren 20 van de 20ste eeuw de koeken verkocht, wat de naam van deze koeken verklaart. De naam werd in de jaren zeventig als discriminerend beschouwd. De fabrikant overwoog toen even de naam te wijzigen, maar ging daar niet toe over.  Wel zijn de namen voor de geëxporteerde koeken aangepast, ze worden verkocht als Dutch cookies.

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • 400 g bloem
  • 250 g basterdsuiker
  • 250 g boter
  • 1 ei
  • 4 theel bakpoeder
  • 1 theel kaneel
  • 1 theel foelie
  • 1 theel zout

 

Bereiding:

  1. De boter met de suiker roeren met een houten lepel.
  2. Vervolgens het gezeefde meel met de daar reeds doorheen gemengde kruiden, bakpoeder en zout doorkneden.
  3. Het deeg wat laten rusten, daarna uitrollen en uitsteken.
  4. In een matig warme oven 170 °C in vijftien minuten lichtbruin en gaar bakken.
Werelddeel:
europa, nagerechten
Tags
jodekoek, jodenkoek, Nederland