Veggiewereld | Jan in de Zak is een soort broodgerecht dat vooral in het Vlaamse Meetjesland gesmaakt en gemaakt wordt.
Jan in de Zak is een soort broodgerecht dat vooral in het Vlaamse Meetjesland gesmaakt en gemaakt wordt.
Jan in de Zak is een soort broodgerecht dat vooral in het Vlaamse Meetjesland gesmaakt en gemaakt wordt.
16296
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16296,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Jan-in-de-zak

Recept:

 

Jan in de Zak is een soort broodgerecht dat vooral in het Vlaamse Meetjesland gesmaakt en gemaakt wordt. Vlamingen eten het vaak met donkere kandijsuiker. In Nederland kennen ze dit gerecht ook maar daar wordt het meestal geserveerd met stroop.

 

*10 porties

 

Benodigdheden:

  • 40 gram gist
  • 600 gram bloem
  • 1 tas lauwe melk
  • 3 gram zout
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • voor de bijhorende saus: een halve liter melk en 75 gram boter.

 

Bereiding:

  1. De eieren los kloppen, melk toevoegen, bloem bij strooien evenals de rozijnen en het snuifje zout en alles goed mengen.
  2. De gist breken in lauwe melk en ook onderwerken.
  3. Alles even kneden op de tafel tot een glad deeg.
  4. Dit deeg op een handdoek in een bolronde kom laten rijzen tot het dubbele.
  5. Ondertussen water aan de kook brengen in een ruime kookpan en het deeg in de handdoek in de kookpan leggen en minstens 1 uur matig laten koken.
  6. De handdoek met deeg uit de pan halen en op een vergiet leggen, ontdoen van de handdoek.
  7. Opdienen op een schotel en in dikke plakken snijden.
  8. Bij dit gerecht hoort origineel ook een soort sausje, hiervoor warm je de melk op samen met de boter.
Werelddeel:
europa, hoofdgerechten
Tags
België, broeder, broodgerecht, jan-in-de-zak, Meetjesland, Nederland