Veggiewereld | Giersttorentje
Giersttorentje
Giersttorentje
16276
single,single-portfolio_page,postid-16276,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Giersttorentje

Recept:

 

Gierst is een graansoort die dankzij de vegetarische keuken steeds meer aan populariteit wint. Het heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten. Het graan bevat veel mineralen en vitamine B. Het gebruik van gierst in de keuken is dus helemaal niet nieuw. Verschillende gierstsoorten werden al in het vroege neolithicum in China verbouwd. Er zijn sporen gevonden van gierstteelt uit 8300-6700 v.Chr. In die tijd kwam gierstteelt zelfs vaker voor dan rijst.

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • 200 gram gierst
  • 500 gram verse spinazie – gewassen en grof gehakt
  • 1/2 pompoen – in kleine blokjes
  • 2 kleine rode uien – fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tamari strong
  • Gehakte peterselie – om te garneren
  • Peper en zeezout
  • 1/2 rode kool – in dunne reepjes
  • 1 appel – in kleine blokjes
  • 3 el tahinpasta
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tamari strong
  • 8-10 el water
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 mespuntje cayennepoeder
  • 1 el appelazijn
  • 1 el zachte mosterd

 

Bereiding:

  1. Spoel de gierst en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  3. Voeg de pompoenblokjes toe en laat ze garen onder gesloten deksel. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen en voeg eventueel wat water toe.
  4. Draai het vuur laag, voeg de spinazie toe en laat slinken.
  5. Doe de tamari erbij en roer alles goed door mekaar.
  6. Controleer of de pompoen gaar is en haal de pan van het vuur.
  7. Meng de gierst onder de groenten en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
  8. Doe de gesneden rode kool en stukjes appel in een grote kom.
  9. Mix de overige ingrediënten in de blender of met behulp van een staafmixer tot een gladde, stroperige massa. Voeg eventueel extra water toe als de saus nog te dik is.
  10. Meng de tahinsaus onder de rode kool en laat minstens een half uurtje ‘trekken’ in de koelkast.
  11. Maak een torentje van het (warme) gierst/groentemengsel met behulp van een serveerring.
  12. Schik de koolsla bij het torentje, druppel wat goede olijfolie in het bord en bestrooi tot slot met verse peterselie.
  13. Dien onmiddellijk op.

 

Naar een recept van Stijn De Kock: Veganistisch koken

Werelddeel:
azië, hoofdgerechten