Veggiewereld | Gentse Waterzooi
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
16187
single,single-portfolio_page,postid-16187,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Gentse Waterzooi

Recept:

 

Waterzooi is een typisch Gents, het wordt opgediend zoals je een soep zou eten, samen met brood. De naam is afgeleid van zode of zieden, wat kooksel betekent.

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g wortels
  • 2 stengels selder
  • 4 preien
  • 1/2 bosje peterselie
  • 10 zwarte peperbollen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 dl witte wijn
  • 500 g aardappelen
  • 300 g bloemkool
  • 500 g tofureepjes die vind je kant-en-klaar in de supermarkt
  • 2,5 dl sojaroom
  • 1/2 citroen
  • 1 el dragon
  • peper en zout
  • olie

 

Bereiding:

  1. Maak eerst een groentebouillon.
  2. Pel en snipper de ui en de knoflook.
  3. Verhit wat olie en stoof de ui glazig.
  4. Snijd intussen 1 wortel en de selderij in stukken en voeg ze toe, samen met de knoflook, de peperkorrels en de laurierblaadjes.
  5. Blus met de witte wijn en laat dit even verdampen.
  6. Giet 1,5 liter water over de groenten en breng alles aan de kook.
  7. Snijd het groene gedeelte van de preien, snijd dit in stukjes en voeg ze toe. Bewaar het preiwit.
  8. Snijd de peterseliestengels af en bewaar de rest.
  9. Voeg de peterseliestengels bij het kookwater.
  10. Laat de groenten een halfuur koken.
  11. Giet alles door een zeef en bewaar de bouillon.
  12. En nu de rest van de waterzooi. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  13. Snijd de bloemkool in roosjes.
  14. Snijd de wortelen in stukjes.
  15. Snijd het preiwit in ringen.
  16. Stoof de wortelen even in wat olie.
  17. Voeg de aardappelen toe, stoof ze even mee en giet dan de bouillon erbij.
  18. Laat wortelen en aardappelen 10 minuten koken.
  19. Voeg de bloemkool, de prei en de sojaroom toe.
  20. Kruid met citroensap, dragon, peper en zout.
  21. Voeg de tofureepjes toe en laat het stoofpotje nog 3 minuten sudderen.
  22. Serveer de waterzooi in soepborden, bestrooid met gehakte peterselie.

 

Werelddeel:
europa, hoofdgerechten
Tags
Gentse Waterzooi, Waterzooi