Veggiewereld | Geelrys met Rosyntjies
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
Probeer onze vegetarische recepten van over de hele wereld! Vegetarisme bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Ondertussen heeft het zich wereldwijd verspreid. Vind hier vegetarische recepten afkomstig van onze hele planeet.
15965
single,single-portfolio_page,postid-15965,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Geelrys met Rosyntjies

Recept:

 

Geelrys met Rosyntjies is één van de vele Zuid-Afrikaanse gerechten met wortels in Nederlands Oost-Indië. Deze aromatische en prachtig geel gekleurde rijst is de traditionele begeleiding van de Boboti. Geelrys is heel eenvoudig en snel te maken, en veel interessanter dan gewone gekookte rijst!

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • Witte rijst – 500 gr (zoals langkorrel- of Basmatirijst)
  • Rozijnen – 150 gr (geweekt in lauw water)
  • Kurkuma – 2 tl
  • Kaneel – 1 stokje (of 1 tl kaneelpoeder)
  • Echte boter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Bruine suiker – 1 el

 

Bereiding:

  1. Breng 1 liter water of bouillon in een kookpot aan de kook.
  2. Doe de rijst erin, alsook de rozijnen, kurkuma en kaneelstokjes.
  3. Kruid met zout.
  4. Breng het water terug aan de kook, roer alles goed om en laat de rijst in 10 minuten of volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar worden.
  5. Als het water, na de gaartijd, niet volledig opgenomen is door de rijst, giet men het af in een vergiet.
  6. Verwijder het kaneelstokje en voeg er enkele klontjes boter bij.
  7. Roer de rijst met een vork los en breng verder op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Normaal wordt deze rijst zoet gegeten, dus als je wil, roer er dan nog de bruine suiker onder.
Werelddeel:
afrika, bijgerechten
Tags
rijst, Zuid-Afrika