Veggiewereld | Cepelinai
Cepelinai (officieel Didžkukuliai) zijn aardappelknoedels en een nationaal gerecht in Litouwen.
Cepelinai (officieel Didžkukuliai) zijn aardappelknoedels en een nationaal gerecht in Litouwen.
16373
single,single-portfolio_page,postid-16373,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Cepelinai

Recept:

 

Cepelinai (officieel Didžkukuliai) zijn aardappelknoedels en een nationaal gerecht in Litouwen. 

 

*6 porties

 

Benodigdheden:

  • 6 grote aardappelen, geschild en fijn geraspt
  • 1 grote aardappel, geschild, gekookt en geraspt
  • 1 middelgrote ui, geschild en fijn geraspt
  • 1 theelepel zout
  • 500 gr varškės (boerenkaas) of ricotta
  • 1 grote losgeklopt ei
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel komijn- of karwijzaad (optioneel)
  • 500 ml zure room
  • 4 eetlepels gesmolten boter, gekoeld
  • 60 ml kop melk
  • 1/8 theelepel peper
  • 3 boleten of ongeveer 200 gr paddenstoelen naar keuze
  • 1 eetlepel maismeel
  • dille

 

Bereiding:

 

  1. Meng de kaas, het losgeklopt ei, het zout, de suiker, en de zaden in een grote kom. Zet in de koelkast.
  2. Voeg enkele druppels citroensap toe aan de 6 geraspte aardappelen, zodat ze niet bruin worden. Leg ze in een fijnmazige kaasdoek of katoenen theedoek en wring ze uit over een grote kom om ze te ontdoen van het overtollige water. Giet het water af en bewaar het aardappelzetmeel aan de onderkant van de kom.
  3. Neem de aardappelen uit de kaasdoek en leg ze in een kom met het overschot aardappelzetmeel.
  4. Voeg de geraspte aardappelen en de geraspte ui toe aan het mengsel. Werk af met wat zout en meng alles nog eens goed door elkaar.
  5. Zet een grote pot water op om te koken.
  6. Om de zeppelins te maken, neem je een bolletje van het aardappelmengsel en dep het plat in de palm van je hand. Neem wat van het kaasmengsel en vouw het aardappelmengsel rond de kaas. Duw goed aan. Doorgaan totdat beide mengsels op zijn.
  7. Voeg zout en één eetlepel maismeel toe aan het kokend water.
  8. Leg de zeppelins één voor één in het water, zet het vuur lager en laat zachtjes gedurende 15 minuten koken.
  9. Maak ondertussen ook de saus door de boter, melk, de zure room en de peper te  mengen.
  10. Hak de paddenstoelen fijn en bruin ze lichtjes aan in een beetje bakboter. Kruid met de dille.
  11. Neem de cepelinai uit het water. Laat ze kort uitlekken op een schone theedoek.
  12. Plaatsen ze daarna op een voorverwarmde schotel en serveer ze met de paddenstoelen, roomsaus en versier met wat extra dille.

 

Dit recept werd ons toegestuurd door Kris.

Werelddeel:
europa, hoofdgerechten
Tags
aardappelknoedel, cepelinai, litouwen, zeppelins