Veggiewereld | Een Bossche bol is een gebakspecialiteit uit het Nederlandse 's-Hertogenbosch.
Een Bossche bol is een gebakspecialiteit uit het Nederlandse 's-Hertogenbosch.
Een Bossche bol is een gebakspecialiteit uit het Nederlandse 's-Hertogenbosch.
16294
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16294,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Bossche bollen

Recept:

 

Een Bossche bol is een gebakspecialiteit uit het Nederlandse ‘s-Hertogenbosch. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee al redelijk grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede, de zogenaamde Reuzenbol. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als Bossche bol aangeduid, in de stad zelf  noemt men hem gewoon een sjekladebol (chocoladebol).

 

*12 porties

 

Benodigdheden:

  • 3 dl water
  • 125 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 5 a 6 eieren
  • halve liter slagroom
  • 2 repen pure chocolade

 

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 220 graden.
  2. Water met zout en boter,in een pan aan de kook brengen.
  3. Op het vuur de bloem er ineens bij doen en blijven roeren tot een bal
  4. Als het los laat van de pan van het vuur afnemen.
  5. Een voor een de eieren het mengsel doen totdat de eieren volledig zijn opgenomen.
  6. Het deeg overdoen in een spuitzak
  7. Het bakblik invetten met boter en een beetje bestuiven met wat bloem
  8. 12 bolletjes op het bakblik doen, ver genoeg uit elkaar zodat ze later niet tegen elkaar gaan plakken.
  9. Bakblik in het midden van de oven zetten en in 25 min mooi gaar en bruin bakken.
  10. Uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.
  11. Smelt de chocolade au bain-marie in een pannetje.
  12. Als de soezen wat afgekoeld zijn dan kan je ze in de chocolade doppen.
  13. De slagroom opkloppen.
  14. Als de soezen wat gehard zijn de slagroom in een spuitzak doen en aan de onderkant in de soezen spuiten.
Werelddeel:
europa, nagerechten
Tags
chocoladebol, dessert, Nederland