Veggiewereld | Borstplaat zijn snoepjes, suikerwerk, die voornamelijk worden gegeten in de periode rond Sinterklaas
Borstplaat zijn snoepjes, suikerwerk, die voornamelijk worden gegeten in de periode rond Sinterklaas
Borstplaat zijn snoepjes, suikerwerk, die voornamelijk worden gegeten in de periode rond Sinterklaas
16292
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16292,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Borstplaatjes voor sinterklaas

Recept:

 

Borstplaat zijn snoepjes, suikerwerk, die voornamelijk worden gegeten in de periode rond Sinterklaas. De allereerste snoepjes ontstonden in de Nederlanden in de 16e eeuw.  In de tijd dat suiker in Nederland alleen nog gemaakt werd van suikerriet, dat ver weg groeide en met schepen opgehaald moest worden. Hierdoor was suiker een duur product. Het werd dan ook alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften of het sinterklaasfeest. In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon produceren door het uit bieten te halen. Sindsdien was suikerwerk ook voor het gewone volk bereikbaar.

 

*20 porties

 

Benodigdheden:

  • 500 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 g roomboter
  • 150 ml slagroom
  • bakpapier
  • borstplaatvormpjes (of metalen koekvormpjes)

 

Bereiding:

  1. Laat de suiker met de vanillesuiker, boter en slagroom smelten in een pan met dikke bodem. Roer tot de suiker helemaal is gesmolten.
  2. Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het geheel dikker wordt en je het langs de rand hard voelt worden.
  3. Zet de vormpjes op bakpapier.
  4. Giet de massa voorzichtig over in de vormpjes.
  5. Laat hard worden, zodat u de borstplaat makkelijk uit de vormpjes kunt halen.
Werelddeel:
europa, nagerechten
Tags
dessert, Nederland, sinterklaas, snoepjes, suikerwerk