Veggiewereld | Een bokkenpootje is een typisch Nederlands koekje.
Een bokkenpootje is een typisch Nederlands koekje.
Een bokkenpootje is een typisch Nederlands koekje.
16290
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16290,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Bokkenpootjes

Recept:

 

Een bokkenpootje is een typisch Nederlands koekje. Het komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht voor hun jaarlijks banket ter nagedachtenis van de doden. De bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel. Het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals. Je kunt ze tegenwoordig bijna in elke winkel kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker en vooral lekkerder.

 

*15 porties

 

Benodigdheden:

  • 8 eiwitten
  • 350 gr suiker
  • 500 gr gemalen amandelen
  • rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille essence + een paar druppels
  • 1 reep goede chocolade
  • 50 gr boter
  • 100 gr poedersuiker

 

Bereiding:

  1. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Sla de eiwitten stijf met de suiker, en voeg dan de gemalen amandelen, citroenrasp, kaneel en vanile essence toe.
  3. Doe het mengsel in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit koekjes van ongeveer 7 cm lang op het bakblik.
  4. Laat ze een paar uur drogen.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden °C.
  6. Zet de bakplaat met koekjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten gaar, maar laat ze niet bruin worden.
  7. Laat afkoelen.
  8. Maak een roomglazuur door de boter en poedersuiker te mixen en een druppel vanille essence toe te voegen.
  9. Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water.
  10. Om de koekjes samen te stellen smeer je de onderkant van een koekje in met roomglazuur en plak je er een ander koekje tegenaan.
  11. Dip beide uiteinden in de gesmolten chocola en laat afkoelen.
Werelddeel:
europa, nagerechten
Tags
dessert, koekjes, Nederland