Veggiewereld | Bobotie
De enige echte overheerlijke bobotie. Dit recept werd ons toegestuurd door Nichelle, een super lieve Ouma (Afrikaans voor oma).
De enige echte overheerlijke bobotie. Dit recept werd ons toegestuurd door Nichelle, een super lieve Ouma (Afrikaans voor oma).
15958
single,single-portfolio_page,postid-15958,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 

Bobotie

Recept:

 

Wat lasagne is voor Italië en Moussaka voor Griekenland, is Bobotie voor Zuid-Afrika. Lekker en enorm populair. Meestal wordt het geserveerd met gele rijst. Eén van de meest kenmerkende ingrediënten dat in het gerecht wordt verwerkt is kerriepoeder, vandaar ook de gelige kleur.

 

*4 porties

 

Benodigdheden:

  • Vegetarisch gehakt – 600 gr
  • Ui – 1 grote (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Currypoeder – 1 à 2 el
  • Abrikozen, gedroogde – 50 gr (fijngesneden – of 1 à 2 el abrikozenjam)
  • Rozijnen – 100 gr
  • Appel – 1 st (grof geraspt of in blokjes)
  • Kristalsuiker – 1 el
  • Wit of bruin brood – 2 sneetjes (ontkorst en geweekt in melk)
  • Azijn of citroensap – 2 el
  • Laurier – 3 blaadjes (of citroenblaadjes)
  • Amandelschaafsels – 25 gr
  • Melk – 2,5 dl
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Olie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

 

Bereiding:

  1. Rozijnen en abrikozen een half uur in lauw water weken.
  2. Verhit wat olie in een bakpan en fruit er de ui en knoflook glazig in.
  3. Voeg de curry toe en bak deze even mee.
  4. Doe het gehakt erbij en bak deze rul.
  5. Voeg er de abrikozen, appel, rozijnen, azijn en suiker bij en laat alles, al roerend, een paar minuten meebakken.
  6. Kruid met peper en zout.
  7. Knijp het brood uit en prak het onder het gehakt.
  8. Roer alles nog eens goed op.
  9. Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal, strijk het mooi uit met een spatel of paletmes.
  10. Druk de laurier- of citroenblaadjes in het gehakt.
  11. Klop in een kommetje de eieren los met de melk, giet dit over het mengsel heen.
  12. Bestrooi met de amandelschaafsels.
  13. Laat het gerecht ongeveer 30 à 45 minuten bakken in een op 180°C voorverwarmde oven: de bovenkant van het gerecht moet lichtbruin zijn en het gehakt stevig, maar niet te hard.
  14. De bobotie is lekker met mangochutney en stukjes banaan (besprenkeld met citroensap). Serveer met geelrys.

Dit recept werd ons toegestuurd door Nichelle.

Werelddeel:
afrika, hoofdgerechten
Tags
brood, gele rijst, rijst, rozijnen, vegetarisch gehakt, Zuid-Afrika